Cykelhjelmen og jura

Døm selv – dommerne i Storbrittanien er ikke i tvivl
Man skulle tro, at der findes en del juridiske erfaringer med sager om cykelhjelme. Hvis sagen er så sikker, ville retsager, der involverer cykelhjelme, være hurtigt overstået. Ikke sandt?

Faktisk er der en del usikkerhed omkring cykelhjelme i juridisk forstand, hvis man kigger på britiske erfaringer. En advokat som specialiserer sig i ulykker med cykler og cykelhjelme – over 2000 sager i alt - siger følgende:
”De eksisterende beviser gør det klart, at cykelhjelme kun er testede for at give beskyttelse i begrænsede lavhastighedssituationer. Selvfølgelig vil din hjelm få ridser, hvis den rammer asfalten – prøv bare at lade den falde til jorden fra en lav højde med en pose mel i, og du vil opdage, at det kræver ikke meget. Og hvis dit hoved rammer asfalten [og det er overhovedet ikke sikkert, at det vil gøre det, efter min erfaring] vil det bestemt spare dig for nogle blå mærker og sår. Men lad venligst være med at formode, at dette lette stykke polystyren reddede dit liv.
Alyson France, Bikeline Accident Claims [via BHRF].
Og her er et læserbrev fra Bicycle Business magazine i maj 2003 - efter en artikel om cykelhjelme:
”Jeg er senior advokat for Cycle Aid Ltd. Gennem de sidste 14 år har jeg medvirket i et utal af sager hvor cyklister har fået alvorlige hovedskader trods brug af cykelhjelm.

På nuværende tidspunkt er jeg i gang med tre sager. En af dem omhandler en cyklist, som er totalt lammet efter at en bilist ramte ham bagfra med 130 km/t.[...]
En anden blev ramt af en lastbil, som var på vej ud fra en sidegade. Cyklisten har en ”cranial lobotomy [det hvide snit]”.
En tredje cyklist blev ramt i et kryds af en bil og lider nu af en permanent hovedskade.[...]

Jeg citerer fra rapporter, skrevet af en af Englands mest respeketerede kiruger som specialiserer sig i hjerneskader, og som var ekspertvidne i to af disse sager:

”Og nu til spørgsmålet om cykelhjelmen. The British Medical Association har anbefalet at cykelhjelme skal bæres af cyklister, men beviset som støtter denne anbefaling er i bedste tilfælde svagt og giver ikke hele billedet i relation til hovedskader og cykelhjelme. De fleste erfarne kiruger mener, at cykelhjelme kun giver meget begrænset hovedbeskyttelse. Studier i Australien viser, at de kun giver en marginal beskyttelse mod hovedskader og at de ingen effekt har mod alvorlige hovedskader eller død.

Det er helt bestemt min overbevisning, at de muligvis er brugbare til at forhindre hovedsår, hvis de overhovedet forbliver på hovedet ved en ulykke.

[Mr X.] havde en meget alvorlig indre hovedskade. Jeg mener, at en cykelhjelm ikke ville have haft nogen betydningsfuld indflydelse.”

Det er også mit synspunkt og erfaring, når det handler om cyklister med hovedskade, at denne kirurgs konklusioner er korrekte. Ved hårde slag på hovedet beskytter hjelmen ikke.”
Det var sørens. I det engelske retsystem kan dommere og eksperter ikke finde bevis for de påstande om cykelhjelmens effektivitet, som vi også hører om herhjemme. Og de har haft tusindvis af sager.

Denne side på engelskThe Bicycle Helmet Research Foundations website.