Den famøse canadiske undersøgelse

En canadiske undersøgelse er blevet nævnt i pressen.

På typisk vis i et land som ingen erfaring har med cykelhjelme er det svært at gennemskue hvorvidt man kan regne med denne undersøgelse. Overskrifterne larmer højere end indholdet.

Forfatterne af denne undersøgelse er gamle kendinge i videnskabelige kredser og blandt cykelhjelmeksperter.

De er indædte forkæmpere for cykelhjelme er deres undersøgelse er farvede af deres holdning. Verdens eneste uafhængige videnskabelige organisation om cykelhjelme - The Bicycle Helmet Research Foundation - er i gang med at forberede et svar på undersøgelsen og vi vil alle blive klogere når de er færdig med deres analyse.

Indtil da skal du vide et par umiddelbare ting om den canadiske undersøgelse som er vigtige for forståelsen.

Når man læser undersøgelsen - enten i sin helhed eller en synops - er det ret vigtigt at lægge mærke til denne sætning i deres konklusion:

CONCLUSIONS. The bicycle-related mortality rate in children 1 to 15 years of age has decreased significantly, which may be attributable in part to helmet legislation.

"which may be..." altså... måske...
Link

Det er ikke noget du hørt i den danske presse vel?

De nævner slet ikke at cykling faldt mellem 17-28% efter cykelhjelm påbudet i delstaten Ontario. Altså en kraftig fald i antallet af cyklister. Du kan selv regne det du. Færre cyklister. Færre ulykker. Link

Hvis promovering af cykelhjelm fortsætter i Danmark oplever vi det samme fald i antallet af cyklister og dét er noget vi her på Cykelhjelm.org er bange for.

Iøvrigt er det et faktum at delstaten Ontario lavede ingen optælling af cyklister med cykelhjelme og at påbud var aldrig nogensinde fulgt op af politiet. Link

Overskrifter er ikke til at stole på. De mange nuancer bagved viser det store billed.
En canadier cykler i gennemsnit ca. 70 km om året. I Danmark er vi oppe på knap 1000 km/året og vi cykler som regel på sikre cykelstier i en kultur som er vant til cykler i bybilledet.

Canada er et stort land. Flere provincer/delstater har oplevet hjelmpåbud.

- Alberta - oplevet et fald i cykling på 59% for børn og 41% for teenagere efter påbudet i 2002. Og hovedskader steg her efter påbudet. For mere videnskabelige beretninger fra Alberta se dette link. Og dette link.
- British Columbia fik et påbud i 1996. De oplevet et fald i antallet af cyklister på 28% og ingen ændring i antallet af hovedskader. Link.
- Nova Scotia - fik et påbud i 1997. Et fald i antallet af cyklister mellem 40-60%. Ingen ændring i antallet af hovedskader men en fordobling af antallet af cyklister med andre skader.