Hjerneskader?

Lad os sige at du på magisk vis når at cykle i de 3000 statistiske år som blev nævnt i Det er sikkert at cykle. Kan du undgå at få en alvorlig hovedskade hvis du har en hjelm på?

Det er overhovedet ikke sikkert.

Hovedskader kan inddeles i to kategorier: Direkte [focal] skader og Rotationale [diffuse] skader. Ni ud af ti cyklist hjerneskader falder ind under det sidstenævnte kategori.

Direkte skader sker når hovedet rammer en anden genstand, og giver typisk sår, skrammer og hjernerystelser. Dirkete skader kan være smertefulde, men de sjældent giver varige mén.

Rotationale skader involverer ikke nødvendigvis direkte kontakt med hovedet, men sker når hjernen bevæger sig i forhold til kraniet som resultat af vinklet eller rotational acceleration. Disse skader kan føre til ”Diffuse Axonal Injury [DAI] og Subdural Haematoma [SDH], og er de mest udbredte ved dødsulykker og permanente hjerneskader.
Hvis en bil med 46,5 km/t rammer en cyklist, er slagkraften nok til at sende cyklisten op til 13. sal. Ville en hjelm hjælpe her?"
Tráfico, tidsskrift udgivet af generaldirektoratet for trafik ved det spanske indenrigsministerium.

Cykelhjelme er ikke designede til at forsvare dit hoved mod de farlige rotationalskader, og der er ingen undersøgelser der viser, at de gør det.

Nogle læger har endda udtrykt bekymring for, om cykelhjelme kan gøre nogle skader værre ved at konvertere direkte kræfter til rotationale.

LINKS
- Mere om cykelhjelmens begrænsinger.
- Læs mere om 'rotational skader'
- Location of injuries to cyclists
- Relative Risk In Cycling
- Curnow WJ. The efficacy of bicycle helmets against brain injury. Accident Analysis and Prevention, 2003,35:287-292.