Skræmmekampagner eller fornuftige fakta?

”Spænd hjelmen og undgå hjerneskader”. Puha. Har jeg virkelig været så hamrende uansvarlig at køre rundt i så mange år uden hjelm? Jeg må være sindssyg og uintelligent...
En dansk skræmmekampagne
Det er sikkert disse tanker DCF og Sikkertrafik.dk - for slet ikke at nævne de store cykelhjelmsfabrikanter - gerne vil høre flyve rundt i dit hoved, når du ser plakaten og læser deres websites.

Sloganet ” Spænd hjelmen og undgå hjerneskader” lyder voldsomt. Det lugter også af en skræmmekampagne eller en overskrift på forsiden af et kulørt blad.

De folk, som står bag kampagnen, er sparsomme med oplysninger om den reelle risiko ved at køre uden hjelm, og om hvordan de har fundet frem til disse konklusioner.

Der findes et utal af undersøgelser om cykelhjelme, men på Rådet for Større Færdselssikkerheds website, 'Sikkertrafik.dk', bliver man præsenteret for blot to undersøgelser som bevis på, at du trodser dødens barske vilje ved at bære hjelm:

”Det norske Transportøkonomisk Instituts (TØI) 'Effektkatalog for trafiksikkerhetstiltak' TØI rapport 572/2002” og de nævner ”Andersson et al 1998”.

Hvis man ikke vidste bedre, ville man tro, at disse to undersøgelser er alt vi behøver for at sætte vores lid til cykelhjelmens uundgåelighed.

Undersøgelser om cykelhjelme er der dog mange af. Rigtige mange. Fra hele verden. Både for og imod. Forskning om selve cykelhjelmen, om risikoen for skade ved at køre med og uden hjelm, og om konsekvenserne ved promovering og påbud af cykelhjelme.

Det er ikke til at vide, hvorfor folkene bag Sikkertrafik.dk har valgt netop denne norske undersøgelse, og på hvilken faglig baggrund, de har lanceret en dyr kampagne for skatteydernes penge.

Krigen i Irak startede pga en påstand om, at Irak havde masseødelæggelsesvåben. Viden er vigtig, og en bred baggrund ligeså. Du kan selv bestemme, om der i virkeligheden er tale om ’masseødelæggelses-cykelhjelme’ ved at klikke rundt på dette site.

Følelsesporno som bedøvende middel
Det er farligt når kampagner fjerner fokus fra fakta og videnskab og i stedet sætter musik til vores følelser. Sikkertrafik.dk har en laaaang historie på deres website om Marianne som er helt sikker på, at hvis hun ”ikke havde haft cykelhjelm på den morgen, var hun enten død eller 'endt som en grøntsag'”.

Det lyder også voldsomt. Men Marianne er ikke forsker i cykelhjelme. Og hendes læge er sikkert dygtig, men han er heller ikke forsker i trafiksikkerhed og cykelhjelmes sikkerhed.

Men du kan læse mere under En hjelm reddede mit liv! Det er trods alt vigtigere at VIDE end at TRO.